زلال گویی

مذهبئ.عاطفئ

زلال گویی

مذهبئ.عاطفئ

در مجالس مداحی زنانه چه می‌کنند

در مجالس مداحی زنانه چه می‌کنند: هر چند که مجالس دعا و روضه‌های زنانه این روزها این کارکرد خود را از تا حد زیادی از دست داده اند اما ریشه این مساله را باید در سطح سواد و اطلاعات دینی مداح جستجو کرد و نه در آمادگی و اشتیاق افراد برای یادگیری!


خانم "م" دکترای علوم قرآنی بوده و به قول خودش سی سال است که به کار سخنرانی و تدریس قرآن مشغول است.

به نقل از برنا ،  هرچند که تاکنون شاگردان زیادی داشته اما در مورد وضعیت سواد مداحان و در اصطلاح عامیانه خانم جلسه‌ای‌ها به خبرنگار برنا گفت:متاسفانه اکثر این افراد دنبال کسب علم و دانش نیستند و به مطرح کردن شرعیات و احکام دست چندم بسنده می‌کنند. برخی نیز حتی از گفتن همین مطالب هم طفره می‌روند و ترجیح می‌دهند تا فقط مجلس‌گردانی کنند.

وی با انتقاد از وضعیت موجود ادامه داد:این درحالی که مداحان و وعاظ باید هر روز اطلاعات خود را به روز کنند و دانش دینی خود را بالا ببرند.

خانم"ل" که در مجالس زنانه غرب تهران اعتبار زیادی دارد، تا سوم راهنمایی بیشتر درس نخوانده  اما در مجالس احکام و مسایل شرعی را مطرح می‌کند و گاهی برای بازگشایی بخت، ازدواج و بچه‌دار شدن دعاهایی را توصیه می‌کند.

هر چند که صحبت کردن از سطح تحصیلات این افراد کار سختی به نظر می‌رسد اما برخی از آن‌ها معتقدند که تجربه مهم‌تر از سواد آکادمیک است!

خانم "ط" یکی از این افراد است؛ پنج سال است که این کار را شروع کرده و در این باره توضیح داد:مساله ای که برای اداره این مجالس لازم است سطح سواد نیست، بلکه تسلط است چون معمولا مسایل خیلی تخصصی در این جلسات مطرح نمی‌شود و آشنایی مداح با اصول اولیه قرآن و حدیث کفایت می‌کند. ضمن این‌که تجربه نیز برای اداره مجلس موثر است.

خانم "س" نزدیک به پانزده سال است که مداحی و سخنرانی در مجالس زنانه را انجام می‌دهد. مراسم را با سخنرانی نیم ساعته شروع می‌کند و مدام از حضار می‌خواهد تا اگر سوالی دارند بپرسند.

طوری این جمله را ادا می‌کند که بیشتر تعارف به نظر می‌رسد با این حال گاهی برخی از حضار سوالاتی را مطرح می کنند که با جملاتی نظیر "بعد از جلسه پاسخ خواهم داد" و یا "این سوالات پیش پا افتاده را نپرسید"! مواجه می‌شوند. سخنرانی هم شامل روخوانی احادیث و تفسیر شخصی است که آن قدر بدیهی و بچگانه است که جوان‌ترها و تحصیلکرده‌ها اصلا گوش نمی‌دهند.

خانم "ف" دیپلم دارد و نزدیک هشت‌سال است که این کار انجام می‌دهد و درباره اثر سواد مداحان در بهتر برگزار شدن مجالس توضیح داد: سعی می‌کنم با مطالعه آزاد دانشم را در این زمینه بالا ببرم. اما متاسفانه هیچ دوره تخصصی برای افرادی مثل ما وجود ندارد و تنها حوزه‌های علمیه وجود دارند که تحصیلات در آن سخت و طولانی است!

این که سطح دانش برخی از مداحان و وعاظ در مجالس زنانه سبب شده‌ تا جوانان و افراد تحصیلکرده کمتر در این نوع مجالس شرکت کنند برکسی پوشیده نیست اما سوال این‌جا است چرا هیچ نهاد و ارگانی برای ساماندهی و آموزش این افراد وجود ندارد؟

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد